Wednesday, March 2, 2011

Menu - Laksa Asam

Assalammualaikum...
Dah lama dok mencari resepi laksa yang sedap.. Baru je ketemu... cleaner Indon kt opis aku yg kasi resepi ni... huhuhuhu... sedap laa... tp mee laksa tu mcm plastik lak... huhuhuh... bikin mati selera laaaa....



Bahan-bahan
1 paket laksa

2 buku bawang besar ]
5 ulas bawang putih ] diblender
10 cili kering - direbus ]

10 ekor ikan Selayang (org sini kata ikan Sardin)

Asam Keping
Garam
Bunga Kantan
Daun kesum

1 batang timun
5 butir telur - direbus
Limau kasturi
Cili masak
Kubis / salad
Bawang besar - dihiris mayang


Cara-cara
1. Bawang merah, bawang putih, cili kering diblender hingga lumat
2. Ikan selayang direbus terlebih dahulu. Lepas tu, asingkan tulang dan isi ke dalam 2 mangkuk yang berlainan. Tumbuk (klu malas, blender je) isi ikan terlebih dahulu. Kemudian, keluarkan isi ikan dan blender tulang ikan lepas tu.
3. Masukkan seme bahan-bahan yang telah diblender ke dalam periuk yang cukup besar untuk kuah. Tambah air dan kacau sehingga semua sebati.
4. Masukkan buang kantan, asam keping, daun kesum dan garam secukup rasa ke dalam kuah. Kacau sehingga masak.
5. Segala bahan-bahan hiasan dipotong ikut suka.
6. Celur mee laksa sehingga cukup sifat.
7. Hidang dan boleh makan.

No comments: