Monday, February 28, 2011

Menu - Ketam Masak Lemak Cili Api

Assalammualaikum...
Resepi baru untuk dicuba....
(Gambar kurang memuaskan.. amik guna kamera hp cabuk...)

Bahan-bahan
4 ekor ketam

12 biji cili api
2 ulas bawang merah
2 batang serai
1 keping asam gelugor
2 inci kunyit

2 cawan santan kelapa - ikut brp byk kuah yg korg nk
-OR- setengah biji kelapa

Cara-cara
1. Potong ketam dan cuci hingga bersih
2. Tumbuk kunyit, cili api, bawang merah hingga lumat
3. Masukkan serai dan titik separuh hancur
4. Masukkan bahan2 yg dh ditumbuk tadi ke dalam periuk. Kemudian masukkan ketam
5. Masukkan santan kelapa. 
Note : Kalau guna kelapa parut, blend kelapa yg dh diletakkan air panas, kemudian perah santan.
6. Masukkan asam gelugor.
7. Kacau seme bahan2 tadi sehingga masak.
8. Hidangkan dan makan...

No comments: