Assalammualaikum...
Aku buat puding ni last weekend sebab hubby nak puding yang berkuah. Habis licin kena makan dengan semua orang. Kuah banyak lebih sebab guna 1 tin fruit cocktail tapi puding kastard dapat sikit je. So moralnya, lenkali kalau nak buat puding ni, better buat 2 adunan untuk puding. Kalau nak suka manis sangat, xyah letak gula dalam kuah sebab original fruit cocktail tu tak memang manis. But the custard pudding is tasteless. And it meant to be that way...
Here is the recipe. It is originally from Kak Wan Baya. Feel free to try and make it for your family. Happy trying!
Bahan2 untuk kuah
1 tin susu cair
1 tin besar mix fruit coctail
1/2 cawan air
4 sudu gula
1 tbsp esen vanilla (aku tak letak pun)
1 tbsp tepung kastard, larutkan dalam air (tujuan adalah utk memekatkan kuah, xmasuk pn xpe)
Cara
1. campurkan seme bahan dan masak atas api perlahan. bila gula dah hancur, tutup api. masukkan dlm fridge.
Utk custard
1 cwn tepung custard
5 cwn air
1 tbsp gula
Cara
1. campur seme bahan dan masak atas api hingga jadi pekat dan likat. kaler kuning cair akan bertukar jd kuning lutsinar. bl dh masak, masukkan dalam bekas2 kecil dan sejukkan dalam fridge. bl nak makan, masukkan puding dalam kuah..
Bahan2 untuk kuah
1 tin susu cair
1 tin besar mix fruit coctail
1/2 cawan air
4 sudu gula
1 tbsp esen vanilla (aku tak letak pun)
1 tbsp tepung kastard, larutkan dalam air (tujuan adalah utk memekatkan kuah, xmasuk pn xpe)
Cara
1. campurkan seme bahan dan masak atas api perlahan. bila gula dah hancur, tutup api. masukkan dlm fridge.
Utk custard
1 cwn tepung custard
5 cwn air
1 tbsp gula
Cara
1. campur seme bahan dan masak atas api hingga jadi pekat dan likat. kaler kuning cair akan bertukar jd kuning lutsinar. bl dh masak, masukkan dalam bekas2 kecil dan sejukkan dalam fridge. bl nak makan, masukkan puding dalam kuah..
No comments:
Post a Comment